Härliga vin- och spelkvällar med vinlåda
Härliga vin- och spelkvällar med vinlåda

Härliga vin- och spelkvällar med vinlåda

Lys upp mörkret med spelkvällar i goda vänners lag i vinter. Med en vinlåda från Vinoteket kan du bjuda in till roliga spel- och vinkvällar. Både tv-spel och brädspel kan avnjutas med några glas gott vin i större eller mindre sällskap.

Trevliga vinlådor till spelkvällen

Ska du ställa till med kombinerad vin- och spelkväll för flera gäster behöver du vin så att det räcker till alla. En smidig lösning är att beställa en trevlig vinlåda från Vinoteket som finns i olika varianter och till förmånliga priser. Du kan välja en låda med favoritvinet, en samling olika viner från samma ursprungsland eller olika röda eller vita viner beroende på vad du föredrar. När juletider närmar sig finns det också käcka adventskalendrar med 24 småflaskor. Vill du riktigt lyxa till det väljer du en temalåda med mousserande viner.

Att välja spel

När vinet och inbjudningarna fixade är det dags att välja vilka spel som ska spelas under spelkvällen. Det finns förstås en hel uppsjö spel att välja mellan, både analoga och digitala, så för att göra det enklare för dig kan du ställa dig ett par frågor.

Köpa nytt eller gamla favoriter?

Först och främst: ska du köpa nya spel till spelkvällen, eller plocka fram gamla favoriter ur spelhyllan? Spel kostar ju en del, men hade du ändå tänkt köpa nya spel är en spelkväll ett bra tillfälle att inviga dem. Nackdelen är förstås att du inte vet vilka som är bra, så ett tips är att leta upp en lista över populära spel som du kan utgå från. Ett annat alternativ är att varje gäst tar med sig en egen favorit att spela.

Digitalt eller analogt?

Huruvida du är sugen på en spelkväll med tv-spel eller analoga sällskapsspel är helt upp till din egen smak, och det går förstås att köra på både och. Brädspel är ofta enklare att få ihop om ni är många, och då går det också att ha flera olika spel igång samtidigt. Dock finns risken för spill på kort och spelplaner. Med tv-spel går det att spela både flerspelarspel och att turas om med enspelarspel, vilket gör valfriheten större. Ska ni skicka runt kontroller under kvällen så undvik alltför kladdiga snacks.

Många så kallade partyspel, till exempel Mario Party, passar även den som är mindre van vid tv-spel. Är ni istället ett gäng spelnördar kan det vara kul att samlas runt gamla retrofavoriter. Sportspel passar också bra till en vinkväll, till exempel Fifa 23 som blir sista titeln i den populära fotbollsspelserien.

Idag finns många sorters brädspel att välja mellan. Så kallade partyspel med olika sorters utmaningar passar bra till en vinkväll och kan bli väldigt roligt, medan frågespel riskerar att bli något svårare. Är ni många passar spel som spelas i lag eller par. Ett annat trevligt alternativ är spel där alla spelare istället för att spela mot varandra samarbetar mot ett gemensamt mål.