Om digitala spel
Om digitala spel

Om digitala spel

Digitala spel kan också kallas för e-spel. Till skillnad från sällskapsspel så spelas e-spel via en spelkonsol eller över internet. En del klassiska sällskapsspel finns att spela digitalt.

De digitala spelens historia började redan på 1940-talet då de första digitala spelen utvecklades med hjälp av en dator. I takt med datorns utveckling blev de digitala spelen allt vanligare. Det var på 80-talet som tv-spel och datorspel slog igenom ordentligt. Allt eftersom att människor blev bättre på att koda och utveckla spel har de digitala spelen fått miljontals spelare runt om i hela världen.

Datorspel är de spel som spelas digitalt. De kan spelas på en dator, en spelkonsol, på tv:n eller på mobiltelefonen. Det som många datorspel har gemensamt är att de är visuellt fångande. Datorspel följer en dramaturgi och med hjälp av interaktivitet blir spelaren en del av en historia och kan påverka den.

E-sport är ett samlingsbegrepp för elektronisk sport som beskriver tävlingar som utförs på datorer eller spelkonsoler. De senaste årtiondena har e-sporten vuxit och man arrangerar stora mästerskap i e-sport. Det är dessutom väldigt populärt att följa e-sport via streaming på till exempel youtube eller twitch. Eftersom e-sporten har vuxit sig så stor så är e-sporten en stor och viktig del för spelindustrin. Idag kan man spela e-sport på professionell nivå, vilket innebär att precis som att du kan spela fotboll på professionell nivå så kan du spela e-sport på professionell nivå och därmed ha e-sport som yrke. I Sverige kan du studera e-sport på gymnasienivå.