Om sällskapsspel
Om sällskapsspel

Om sällskapsspel

Sällskapsspel är samlingsordet för de spel som kan spelas i sällskap. Dessa spel är den sorts spel som spelas i verkligheten med till exempelvis en spelplan som läggs på ett bord och innehåller spelpjäser eller brickor som man fysiskt måste flytta på. Det sällskapsspel har gemensamt är att de är framtagna i ett underhållande syfte och de som spelar ska kunna umgås på ett roligt och trevligt sätt.

Inom sällskapsspelsgenren finns det flera olika genres. Förutom renodlade sällskapsspel ingår även kortspel, olika frågespel, tärningsspel, rollspel, konfliktspel och figurspel.

Sällskapsspel har spelats och utvecklats sedan långt tillbaka i tiden. Bland annat i forntida Egypten har man hittat arkeologiska fynd på sällskapsspel. Ett exempel på ett spel som spelades i Egypten på 1300-talet före Kristus är senet. Senet är hittills det äldsta sällskapsspelet man har hittat. Senet är ett rektangulärt brädspel på 30 rutor. Spelarna har 5 pjäser i svart och vitt. Pjäserna flyttas efter att man slagit med tärningspinnar som bestämmer hur många steg pjäsen får ta på planen. Senet liknar det något modernare spelet backgammon.

De flesta sällskapsspel kräver ett sällskap för att du ska kunna spela det. Men kortspel och Yatzy kan du spela mot dig själv.